Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ένα

shearwater - animal joy
κομπλάρεις μαλάκα. δεν έχει χώρο για εξύπνάδες εδώ. περίμενες καιρό κ ερωτεύτηκες με την πρώτη ακρόαση. κ έφτιαχνε το μυαλό τόσο υπέροχα πράγματα. κ μετά τους είδες λάηβ. κ ράγισε η καρδιά σου. κ ερωτεύτηκες κ άλλο, γιατί έτσι είναι ο έρωτας βλάκα. χιονοστιβάδα. 
κ μετά έφυγα, αλλά είχα μαζί μου αυτόν τον δίσκο. το αποκούμπι μου. κ κάθε φορά αυτός ο γαμημένα υπέροχος πόνος στο στήθος να μου θυμίζει ομορφιές κ ασχήμιες. γιατί η μνήμη είναι αδιάκριτη.
ένα χρόνο μετά κ είναι σαν την πρώτη φορά. αραχτός στον καναπέ να γράφεις πάλι γι αυτόν τον δίσκο.
γι έναν έρωτα που έγινε αγάπη.
shearwater - you as you were

μάνθος (ManthosV)
iamamiwhoami - kin

"Μια φορά κι έναν καιρό, ένα ολόκληρο δάσος στη βόρεια Σουηδία, ή στα νησιά Βανουάτου (οι απόψεις παραμένουν διχασμένες), χαιρετίζει τον ερχομό ενός μελλοθάνατου άντρα. Ο άντρας αυτός απαγχονίζεται και στο σημείο που το σπέρμα του έπεσε στο χώμα, φύτρωσε ένας Μανδραγόρας. Ένας Μανδραγόρας όμως χωρίς ρίζες και φύλλα, αλλά με χέρια, πόδια και την ανθρώπινη υπόσταση μιας γυναίκας, που πέρα από την εμφάνιση, κράτησε τα δυο κυριότερα γενετικά χαρακτηριστικά: Το υπνωτιστικό βλέμμα και τη high-pitched φωνή που σκότωνε με το ουρλιαχτό της όποιον πήγαινε να ξεριζώσει το φυτό. Για το λόγο αυτό, ένας κυνηγός Μανδραγόρων ανέθεσε στα 5 μαύρα σκυλιά του το θανατηφόρο έργο του ξεριζώματος της Γυναίκας-Μανδραγόρα έτσι ώστε να θυσιαστούν αυτά αντί για κείνον και να μπορέσει να την αποκτήσει.
Όταν την απέκτησε, τη βάφτισε B.O.U.N.T.Y, όπως λέμε γενναιοδωρία. Την κάλυψε με σελοφάν για να την προστατέψει και δοκίμασε λίγο απ'το τραγούδι της με τις παραισθησιογόνες ιδιότητές του, λίγο πριν την φυλακίσει μέσα σε μια γλάστρα στη ξύλινη καλύβα του και την αναγκάσει να ζει με τις ελάχιστες σταγόνες νερού που περνούσαν τις ξύλινες χαραμάδες της οροφής όταν έβρεχε. Η B.O.U.N.T.Y, ένα βράδυ δραπέτευσε, βγήκε και πάλι στο δάσος, και ρίζωσε εκεί σε ένα ήσυχο ξέφωτο. Πριν φύγει, άφησε στον απαγωγέα της μια ρεπλίκα του εαυτού της, μια εγγαστρίμυθη κούκλα με τη μορφή της η οποία θα του τραγουδούσε τις στιγμές που θα'θελε να τη νιώθει πάλι κοντά του και να μπαίνει για λίγο στον κόσμο των παραισθήσεων.
Ο απαγωγέας της όμως δεν έμεινε εκεί. Έφυγε στο δάσος και έψαξε να τη βρει. Εκείνη έκανε τη προσωπική της παρέλαση περηφάνιας και ελευθερίας, στέφθηκε βασίλισσα του εαυτού της με σκήπτρο και στέμμα, μέχρι που όταν την ανακάλυψε και πάλι ο απαγωγέας με τη μορφή ιππότη για να την ξανακλέψει, αυτή δε θα γυρνούσε πίσω. Τώρα ο Μανδραγόρας έπρεπε απλά να σκοτώσει. Ο θάνατος του ιππότη της, θα έδινε τη θέση του στη ζωή, δημιουργώντας τον απόγονό της. Απαγχονίζοντας τον, και συλλέγοντας το σπέρμα του, αυτή κρύφτηκε πίσω, μέσα στο χώμα και περίμενε τη στιγμή της γέννησης. Με τη βοήθεια κάποιου ;john και μιας φύλακας-νεράιδα, η Kin ήρθε στον κόσμο και έφυγε άμεσα για τη μακρινή Στοκχόλμη για να πολεμήσει με τους χειρότερους φόβους της μητέρας της, τους Clump."
Δε θα μπορούσα να μη βάλω Νο 1 αυτό το παραμύθι. Δε θα μπορούσα να μην υποκλιθώ μπροστά στο ταλέντο του να παίρνεις μια ιστορία απ'τον Μεσαίωνα, να τη φιλτράρεις και να την προσαρμόζεις στο σήμερα οπτικοποιώντας την με έναν τρόπο που σε κάνει να τρίβεις τα μάτια σου απ'την αισθητική. Και το κυριότερο; Με μηδενικά μέσα. Η συνταγή είναι απλή: 3-4 φίλοι, δανεικός εξοπλισμός, ένας υπολογιστής, μια σύνδεση στο ίντερνετ και ένα κανάλι στο youtube. Και αυτά τα υλικά τα έχουμε και εγώ και εσύ. Απλά δεν ξέρουμε όλοι πως να τα μαγειρέψουμε. Η Jona Lee κατάφερε και εκφράστηκε το ίδιο καλά και ακόμα καλύτερα από ακριβές παραγωγές εκατομμυρίων, φτιάχνοντας το δικό της παραμύθι για το οποίο δε ξόδεψε σχεδόν τίποτα και κατάφερε να το προμοτάρει, στηρίζοντας το εξ'ολοκλήρου πάνω στη τεχνική του viral marketing. Διότι ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μέσα και τα εργαλεία που σου παρέχει η εποχή σου και να παράγεις ουσιαστική τέχνη απ'το τίποτα, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τίποτα.
Αν θες να ζήσεις κι εσύ το παραμύθι αυτό, μπορείς να φυτέψεις έναν Μανδραγόρα στη γλάστρα σου, αλλά αν φοβάσαι, μπορείς απλά να δεις όλη την ιστορία εδώ: iamamiwhoami

*φάηναλ*

biglebo
20. lianne la havas - is your love big enough?
19. jessie ware - devotion
18. liars - wixiw
17. lone wolf - the lovers
16. lawrence arabia - the sparrow
15. whomadewho - brighter
14. iamamiwhoami - kin
13. grizzly bear - shields
12. django django - django django
11. norah jones - little broken hearts
10. lana del rey - born to die
09. alt-j (∆) - an awesome wave
08. sigur rós - valtari
07. menomena - moms
06. burial - kindred
05. perfume genius - put your back n 2 it
04. fiona apple - the idler wheel is wiser than the driver of the screw and whipping cords will serve you more than ropes will ever do
03. the black keys - el camino
02. yeasayer - fragrant world
01. shearwater - animal joy
μάνθος
20. rebekah delgado - don't sleep
19. susanne sundfør - the silicone veil
18. mmoths - mmoths
17. julia holter - ekstasis
16. port st. willow - holliday
15. sarah jaffe - the body wins
14. beth orton - sugaring season
13. eight and a half - eight and a half
12. the xx - coexist
11. perfume genius - put your back n 2 it
10. frida hyvönen - to the soul
09. rebekka karijord - we become ourselves
08. kishi bashi - 151a
07. hanne hukkelberg - featherbrain
06. sigur rós - valtari
05. molly nilsson - history
04. fiona apple - the idler wheel is wiser than the driver of the screw and whipping cords will serve you more than ropes will ever do
03. soap&skin - narrow
02. grimes - visions
01. iamamiwhoami - kin


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μίλα μου